torsdag, maj 05, 2011

tiotusen röda rosor timmar

Efter Jan Gradvalls metatips om boken Framgångsfaktorn (engelska titeln är Outliers) av Malcolm Gladwell i en intervju med September så tänkte jag att jag kanske skulle få svar på varför jag inte har "lyckats".

Jan Gradvall skriver: I sin bok ”Framgångsfaktorn” myntar Malcolm Gladwell något han kallar 10 000-timmarsregeln. Vad som förenar alla som lyckas på alla områden – affärer, idrott, musik, forskning – är att de lagt ned minst 10 000 timmar på att förkovra sig på området.

Hur kommer det då sig att jag inte har ”lyckats” (ett i och för sig svårdefinierat begrepp, det där) inom något av de tre områden (musik, tevespel och film & tv) som jag lätt har lagt ned 10 000 timmar/område på? Standard(bort)förklaringen 1a, att jag aldrig har varit på ”rätt plats, i rätt tid” känns inte på pricken. Inte när Förklaringen med stort F finns med i boken: Obegåvning. Den förklaringen känns mer jag. Det finns en annan bortförklaring som jag också kan tänka mig. Det är att jag aldrig har lagt ned min själ, till fullo. Men där kommer de där 10 000 timmarna in igen. Efter så många timmar verkar det inte spela någon roll om man har lagt ned sin själ eller inte. Efter 10 000 timmar så kan man sin sak – om man är begåvad.

Å andra sidan jobbar jag ju med mitt fjärde 10 000 timmarsintresse, datorer. Inte på den nivån jag skulle vilja göra men ändå. Men sorry, det räcker inte. Det som gäller nu är att komma på en bortförklaring som håller. En bortförklaring värd att skriva en bok om.

13 kommentarer:

Maria sa...

Självförtroende?

Sabellilja sa...

Författaren själv tar ju upp det där med födelseort.

Andra populära saker att skylla på:
1. föräldrarna
2. samhället

Men kanske hetaste tipset (precis "nyläst" i Modern Psykologi, januari 2011):

"I boken Connected visar Harvardforskarna Nicholas A. Christakis och James H. Fowler hur beteenden smittar. Umgås du med tjocka människor löper du större risk för att vara överviktig. Hänger du med rika har du lättare att bli rik. Röstar vänner på ett visst parti, är det större sannolikhet att du också gör detta."

Alltså hänger man med framgångsrika blir man framgångsrik. Eller?

Du kan inte heller utesluta att du blir framgångsrik redan. Han säger väl att man lagt ner minst 10 000 timmar. Många har säkert lagt ner mer. Mängder av människor måste ju lagt ner 10 000 h på olika saker utan att för den sakens skull vara framgångsrika. Men också utan att för den sakens skull vara obegåvade.

Hetaste (och enklaste tipset, också nyläst i samma tidning som ovan) drick grönt te!! 2-3 koppar/dag. Pga antioxidanterna som fungerar som "rostskydd" och "vässar hjärnan".

"I centrum för forskarnas intresse står den kärlskyddande antioxidanten epigallocatechin gallate, även kallad EGCG. En studie gjord i USA visar till exempel att den kan förebygga Alzheimers sjukdom hos möss. När de alzheimersjuka mössen fick dagliga injektioner med EGCG minskade placken i deras hjärnor med 54 procent."

Alltså blir man smartare av grönt te. Drick det och börja skriva på en motbok till 10 000-timmarsboken! (Fast då blir du framgångsrik så då kanske det snarare är så att han får vatten på sin kvarn. Om du inte kan visa att du inte ägnat skrivandet (allt skrivande genom åren) 10 000 h...).

Ordverifiering: hetro (så KD)

superkryp sa...

Maria: Low self esteem.

Sabellilja: Tack för uppsatsen. I morgon ska jag köpa grönt te.

Sabellilja sa...

10 000 ord istället för 10 000 h :P

catherine sa...

Lågt självförtroende!!

superkryp sa...

Jaaa-jaaa...

catherine sa...

Jag tror att man bara ska släppa sargen, säga till sig själv att "jag skiter i va folk tänker om mig" och skejta ut på isen. Faktum är att falk faktiskt inte har så mycket åsikter om en öht.

catherine sa...

vare sig Christian Falk eller folk

superkryp sa...

Mitt problem är ju snarare vad jag tänker om mig.

catherine sa...

är inte det för att du tror att andra tänker nåt om dig?

du ska programmera dig att tänka att "okej jag är konstig och det är underbart, fan va trist å va okonstig" så tänker jag (och jag har ju knappast nått framgång, shit tänkte inte på det.

/bad advisor

mitt inre sa...

jag tror inte ett skit på att några 10000 timmar och begåvning skulle vara nyckeln till framgång. för varje framgångskoncept finns det miljoner exempel som talar emot det. jag tror stenhårt på rätt plats vid rätt tid, men problemet är att jag tror inte du kan indentifiera vad som ÄR rätt tid och plats. inte ens när du är mitt uppe i det. och kanske är inte de tillfällen du tror att du är " på rätt plats och tid" bara en illusion grundad på förhoppningar. sen håller jag med catten om det där med att släppa sargen och skejta iväg. även om man inte nödvändigtvis når "framgång" så, så tror jag att man hur som helst mår mycket bättre då.
jäklar vad mycket jag skrev....

superkryp sa...

Jag tror inte heller att man kan identifiera rätt tid och plats när man är mitt i det. Han skriver att det så klart finns en massa människor som "lyckas" utan att lägga ned 10 000 timmar men att de flesta som lyckas verkligen lägger ned en jävla massa tid (10 000 h) på det.

Det nästan bästa med boken är dock att han säger att folk som säger att de är self-made aldrig är det (han pratar lite om det i videon).

(Glömde säga att det är så roligt att han är så lik Art Garfunkel. Roligt!)

mitt inre sa...

haha jag kollade aldrig på videon, men jag funderade över hur Art Garfunkel kunde kopplas ihop med det.